Depression och Reiki

Kan Reiki hjälpa dig ur en depression?

Vi lever i en intressant värld. Utåt sett bor vi i ett mycket avancerat samhälle med imponerande social struktur och förmåga att hitta nya tekniska lösningar.

Utåt sett har vi hundratals olika läkemedel för att hjälpa oss att hantera en mängd fysiska sjukdomar en mängd symptom på något som inte är balanserat i grunden.

Depression är en tuff utmaning för miljontals människor och alla kan drabbas. Om den inte hanteras kan depression leda till stress, sjukdom, känslor av hopplöshet och att det inte finns någon väg ut.

Alfavågor

Hjärnkemin påverkas av depression. Det går att se i hjärnan på den som är deprimerad att det förekommer minskad alfaaktivitet i frontalloberna. Det intressanta är att just aktiva Alfa hjärnvågor, är en av de vanligaste hjärnvågmönstren bland de som mediterar. Detta kan förklara hur du kan använda Reikimeditation för att hjälpa dig själv att ta dig ur ett deprimerat tillstånd.

Först och främst, om du känner dig deprimerad bör du kontakta din läkare. Många inom sjukvården börjar mer och mer se vetenskapliga bevis på att det kan behövas komplementära metoder till traditionell sjukvård. Meditation, yoga, träning hjälpa till med att behandla och förebygga depression. Ta gärna upp temat med din läkare. Var inte rädd för att ifrågasätta traditionella metoder så som t ex olika medicineringar. På grund av ökningen av bevis som stöds av forskning inom neurovetenskap och många publicerade artiklar är det svårt för även de mest utbildade läkare att avvisa fördelar med att först prova något annat än piller.

När man ger sig själv Reiki eller får behandling av någon annan sker en ökning av alfa-hjärnvågaktiviteten under behandlingen. Känslan av avslappning och klarsynthet har även visat sig vara kvar i dagar efteråt. Eftersom de med depression visar minskad alfa-vågaktivitet i frontalloberna hjälper Reikin till att balansera upp detta. Att lära sig att det är en andlig praxis som stöds av vetenskaplig och medicinsk forskning kan bidra till att minska vår inre skeptiker. Att tro att Reiki hjälper till att minska din depression är den första och viktigaste praxisprincipen. Genom din tro på den metod och tron på den teknik du använder, oavsett vilken det är, så hävdar många att avsikt ensam kan främja läkning. Tankens kraft är enorm i läkningsarbetet och väldigt viktig att använda på ett klokt sätt.

Tankens kraft

För att kunna använda just Reiki för att hjälpa dig att ta dig ur ett depressivt tillstånd är det första du måste göra, tro att det kommer att fungera. Detta förtroende för den behandlingsform du valt att prova behöver också komma från ditt hjärta. Detta är ett mycket viktigt steg. Du behöver inte veta allt som finns att veta om hur det fungerar ännu, men du måste lita på att det kan och kommer att fungera för dig.

När du har en önskan att förbättra din mentala hälsa och ditt humör med hjälp av Reiki, behöver du bara börja träna. Hitta en tid på dagen då du kan få till daglig träning. Det ska vara en tid som kommer att vara lätt att hålla fast vid och inte orsaka stress. Om du är stressad att hitta tid för att ge dig Reiki eller inte hittar en plats du kommer vara ostörd på kan detta göra det svårare att gå in i lugn och avslappning.

Eftersom kontakt med alfa hjärnvågorna är målet och alfa är ett tillstånd av avkoppling är det viktigt att du är avslappnad. Ha också ett nyfiket, öppet sinne. Reiki är tänkt att vara en trevlig och avkopplande teknik. Om det är längesedan du gick en Reikikurs så oroa dig inte för det. Du har det i dig och det gäller bara att börja använda dina händer igen.

Oroa dig inte heller om du först finner det svårt att tysta tankarna och slappna av. Om du kommer ihåg när du lärde dig att cykla, inser du förmodligen att inte alla saker är perfekta vid första försöket. Resultaten kommer att komma. Hitta ditt ”handmönster” som funkar för dig. Var har du dina händer när du får bäst avslappning? Prova dig fram.

Visualisering

Medan du ger dig Reiki är visualisering också ett användbart verktyg.

Stäng dina ögon och slappna av. Ta några djupa andetag och känn hur kroppen blir tung och avslappnad. Tänk sedan på något du uppfattar som härligt, roligt, skönt. Vi gillar alla olika saker. Inte alla vill se sig själv på en strand. En del kanske trivs bättre i skogen eller uppe bland bergen. Vid visualisering är det viktigt att göra det personligt. Vilken plats skulle du älska att besöka? Vilken aktivitet tycker du om att göra?

Ha roligt med dina visualiseringar och var lekfull och kreativ i ditt skapande. I ditt sinne har du förmågan att vara precis det du väljer att vara och du kan välja precis det du vill göra.

Du kan också använda avslappningsmusik för att uppnå bra resultat. Det finns hundratals alternativ tillgängliga när du väljer musik både på Spotify och youtube. Denna musik behöver inte alltid vara lugnande ”plingplong”musik. Till att börja med så använd musik du älskar och som du vet alltid gör dig glad, får dig att må bra och gör dig avslappnad.

Din intuition

Att använda Reiki för att ta sig ur depression är mycket personligt och individuellt. Gå på din intuition. Gör det som känns rätt och känns bra för dig. Det viktigaste är att du börjar med avsikt att få dig ur ett deprimerande tillstånd. Tro på ditt mål och i ditt syfte. Tekniken och detaljerna i din behandling utvecklar sig efterhand och blir mindre och mindre ansträngande och mer och mer självklar. Du kan till och med finna att lösningar kommer till dig.

Leta efter personer, platser och sammanhang som ger dig möjlighet att lära dig mer, att praktisera och bolla tankar med likasinnade, om du har behov av det. På flera ställen i landet anordnas regelbundna Reikiträffar. Det finns också många duktiga Reikiutövare som ger behandlingar. Hitta någon som du känner passar för just dig och variera egenbehandling med att gå till någon Reikiutövare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan Reiki, blandat med visualiseringar, lugnande musik och tron i sig ha en enorm inverkan på depressiva tillstånd. Livet är för kort för att inte må bra.

Allt gott

Anki Josefsson Holmström
Holy Fire II Reiki Master/Teacher
Ordnar Reikiträffar och Reikikurser regelbundet I Stockholm.

För mer info och datum