Ont i kroppen kan bero på ihopklistrad bindväv

Bindvävens betydelse

Det kommer mer och mer forskning, fler och fler studier som ger oss nya perspektiv och ideér om hur vi sett på vår kropp och hälsa, på värk och på våra välfärdssjukdomar. Ganska nyligen, år 2017, erkändes Fascian som kroppens största organ. Fascian, det nätverk av bindväv som omsluter allt, från muskler och skelett, till organ och celler.

Forskningen gör att vi börjar förstå hur viktig denna bindväv är för vårt välmående. Bindväven står för en tredjedel av hela rörelseapparaten och nästan all kommunikation i kroppen går via bindväven. Även de flesta av våra smärt receptorer sitter där. Inte så konstigt då om att det gör väldigt ont när bindväven klibbar ihop sig på grund av t ex monotona, enformiga rörelser. Vi behöver hålla den så smidig och rörlig som möjligt.

Många klienter som kommer till mig har ont och vill slippa smärta. Det jag känner med mina händer och som vi gemensamt börjar jobba med är att mjuka upp bindväv som stelnat, lösa upp där som den har klibbat ihop och hjälpa kroppen att börja läka.

Det finns otroligt mycket du kan göra själv för att få smidigare och rörligare bindväv. Den stelnar nämligen och anpassar sig efter hur du använder din kropp. Monotona, statiska rörelser skapar stagnation i flödet och bindväven klibbar ihop sig och smärta uppstår efter ett tag.

Sträck på dig regelbundet. Sitt eller ligg inte i samma ställning alltför länge. Rör på dig och variera dig i ditt rörelsemönster. Yinyoga är en riktigt bra yogaform som kommer åt bindväven från alla håll och kanter.
Även kosten har betydelse. Att utesluta socker och äta så oprocessad mat som möjligt är ett sätt att hålla kroppen frisk.

Ta hand om dig!
Anki – din Hälsodesigner