Din inre kvalitet utan yttre press

Vad händer i din kropp när du oroar dig?

Har du tänkt på att det skapas nya celler i din kropp precis hela tiden? Kvaliteten på dina nya celler är beroende av både det du äter, men också det du tänker och känner.

Kemiska processer
Alla tankar vi tänker, alla känslor vi har under en dag skapar kemiska processer i oss på olika sätt. De flesta av oss går på autopilot och tänker samma tankar och går omkring i samma känslotillstånd. Och det är ju bra, om dessa tillstånd gynnar dig och får både din kropp och själ att må bra och dina celler att jubla. Men vad betyder det om du istället går om kring om dagarna och oroar dig för saker som du egentligen inte kan göra något åt?

Testa din reaktion
Vi börjar med att kolla in det där processerna som jag påstår händer i kroppen bara genom att vi tänker på olika saker. Om du är tveksam till sanningshalten i det så tänk på en citron. Tänk dig, så levande du kan, att du delar den och sen tuggar i dig delarna. Föreställ dig att du biter en stor bit, hur saften rinner, ja, du fattar.  Ökar din salivmängd? Ja, för de allra flesta så finns förmågan att tänka denna tanken så levande att vi känner hur surt citronen smakar när den möter tungan, vilket framkallar saliv i munnen tillsammans med flera andra kroppsliga reaktioner. Detta bara genom tanken.

Stressens påverkan
Så, tillbaka till vad orostankar gör med oss. När vi blir stressade av olika anledningar tillverkas det en mängd olika hormoner som sprutar ut i kroppen. Går vi med dessa för länge är de direkt skadliga. Idag vet de flesta detta. De flesta av oss har läst eller hört något om den där stressen som inte är bra för oss, men det är svårt att inte dras med. Livet rullar på i en hiskelig fart och av någon outgrundlig anledning hänger vi bara på och väntar på att det ska bli bättre sen.

Red-alert och motsatsen
Det kanske är så krasst att vi inte kan undkomma samhällets stress och press. Kroppen är i red-alert det mesta av dygnet och vi kämpar på så gott vi kan. Tack och lov finns det sätt att minska på skadan. Ett av sätten är att helt enkelt skapa andra kemiska processer i kroppen. Goda processer som motverkar och ger någon form av balans. Om tankar så som oro, rädsla och stress skapar skadliga kemiska processer så skapar känslor av glädje, tacksamhet och frid kemiska processer som istället stärker, bygger upp och läker oss och våra celler. Och i detta tillstånd stärks även ditt immunförsvar. Se om du kan hitta så många stunder det bara går under dagen att försätta dig i ett tillstånd av tacksamhet. Ta några djupa andetag, andas in tacksamhet och ut på spänningar och oro en stund.

Bestäm din inre kvalitet
Att leva från en plats av tillit och tacksamhet större delen av vår tid, är att leva livet så som det är tänkt, vågar jag påstå. Livet ska levas och inte bara överlevas. Hitta dina stunder som ger mening och välj att vara där så länge du vill. Låt inte det yttre bestämma din inre kvalitet. Det är bara du och ingen annan som kan ta kontrollen och bestämma vilka kemiska processer som ska dominera inom dig. Och det kan du göra oavsett hur det ser ut runtomkring dig. Forskning visar att du genom att ändra sinnesstämning förändras fysiologiskt. Detta går att mäta både i hjärnan, hjärtat och genom att ha koll på hormonerna.

Är du beroende av att oroa dig
Utmaningen är att om du är van att leva i de kemiska processer som skapas under stress och press kan du ha blivit beroende av detta. Om du försöker göra något annorlunda kommer hela ditt system att protestera. Allt som känns fel, ovant och främmande är inte lätt att hålla fast vid. Lättare att gå tillbaka till hur det var innan. Även om det kanske inte är det som gynnar dig på längre sikt.

Din vilja behöver få råda
Här kommer din vilja in. Hur har du det med din vilja? Vem är det egentligen som styr dig? Vem är det som bestämmer? När du vet det på riktigt, kan du också ta kontrollen över vad du vill på riktigt. Och börja leva inifrån och ut istället för utifrån och in.
Ställ dig utanför och kolla in på ditt liv en liten stund. Vilka tankar och känslor ger du utrymme för om dagarna? Om det ser bra ut och du är nöjd, fortsätt med det du gör. Om det däremot skaver och du skulle vilja ändra något, ta hjälp av din vilja och se till att ändra. Se till att du upplever de tillstånd som du väljer, och inte är beroende av din omgivning.

Nya celler i ny miljö
Skapa förutsättningar för att de nya celler som bildas i din kropp får göra det i en gynnsam miljö. På det viset håller du dig frisk och stark långt upp i åldern och kan lägga mer liv till dina år och inte bara år till livet. Du är värd det bästa!